petek, 6. marec 2015

Mati Margareta Puhar




m. Margareta Puhar
*6.3.1818 Janžev Vrh    +6.3.1901 Maribor
ustanoviteljica Kongregacije šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja


Ustanoviteljica šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja, mati Margareta Puhar, se je rodila 6.3.1818 na Janževem Vrhu (župnija Kapela pri Gornji Radgoni).
Bila je druga od sedmih hčera v preprosti kmečki družini. V otroštvu ji je umrl oče, dobila je očima. Šolo je obiskovala v domačem kraju. Ker je bila dobra učenka, so se dogovorili, da bo šolo nadaljevala v mestu, pri stricu pivovarnarju in veleposestniku, blizu Gradca. Govorila je oba pokrajinska jezika: slovensko in nemško.

V novi družini so bili Marije, kot ji je bilo ime predenj je šla v samostan, zelo veseli. Pomagala je teti v gospodinjstvu. Teta je bila učiteljica ročnih del v šoli. Marija se je pri njej naučila vezenja in drugih ročnih spretnosti, ki jih je kasneje vpeljala v novo redovno skupnost. Sestre so namreč izdelovale paramente, izdelke iz blaga, ki se uporabljajo pri bogoslužju.
V svoje delo je Marijo pritegnil tudi stric, ki je opazil njeno naravno nadarjenost in lepo pisavo, tako da jo je vpeljal v delo v njegovi pisarni, kjer si je pridobila dragocene izkušnje. Pri stricu je Marija ostala do odhoda v samostan pri 24. letih.

Marija je vstopila h graškim šolskim sestram. Kot kandidatka je morala opraviti enoletni učiteljski pripravljalni tečaj, nato pa je vstopila v noviciat in dobila redovno ime s. Margareta. Eno leto se je v noviciatu pripraviljala na redovno življenje. Po zaobljubah je vsaka sestra dobila svojo dolžnost, šolske sestre so bile predvsem učiteljice in vzgojiteljice otrok.

Maribor je bil takrat mesto hitre gospodarske rasti in zaradi indrustrializacije preseljevanja ljudi iz podeželja v mesto. Na ulicah so bili otroci prepuščeni sami sebi, starši zaradi dela in revščine niso mogli skrbeti za vse ... Škof Slomšek si je prizadeval, da bi  v mesto povabil redovnice, ki bi lahko skrbele za vse te zapuščene otroke, saj dobre katoliške gospe vsega same niso mogle opraviti.

Leta 1864 (eno leto po Slomškovi smrti) so v Maribor prišle štiri šolske sestre iz Gradca. Med njimi tudi s. Margareta, ki je bila predstojnica. Iz dneva v dan je k sestram prihajalo več otrok. V velikem uboštvu in preprostosti se je tako začelo poučevanje in vzgoja šolskih sester v Mariboru. Z leti pa so potrebe naraščale. Za dobro opravljanje dela bi skupnost potrebovala več sester, ki pa jih ni bilo, kljub temu, da so se slovenska dekleta navduševala in vstopala v kongregacijo. Imeli so namreč tudi druge podružnice v okolici Gradca.
S. Margareta se je s pomočjo škofa odločila, da izstopi iz graške ustanove in ustanovi novo, slovensko redovno ustanovo, ki bo lahko odgovorila na potrebe mesta Maribora in okolice in bo otroke in mlade lahko poučevala v domačem slovenskem jeziku.

13. september 1869 je rojstni dan
Kongregacije šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar