sreda, 29. april 2015

Syria Abend



Za nocoj smo dobili prisrčno povabilo društva Together, ki je vabil v Kulturni dom v Šentjakob, da bi se srečali z azilanti iz Sirije, ki bivajo v bližnji hiši zraven Globota. Ker se z njimi vsak dan srečujemo, se nam zdi prav, da malo bolj spoznamo njihovo kulturo in od kod prihajajo, zakaj ... Nekaj (iz 1. in 4. letnika) se nas je zato nocoj odpravilo v Kulturni dom. Ta večer je bil le majhen delček mozaika, po katerem nam postajajo bližji, vsem pa nam je bil zelo dragocen zaradi njih in življenjskih zgodb, ki jih vsak prinaša s seboj.

Najprej smo si v dvorani lahko po plakatih pogledali njihova imena, od kod prihajajo, poklic, družino in kaj radi delajo v prostem času. Po predstavitvi je sledilo odprtje bifeja tradicionalnih sirskih jedi, ki so ga pripravili. Za vse je bilo dovolj! Zares so se zelo potrudili in pripravili čudovite reči. Ob spremljevalni glasbi, ki so jo izvajali sami, je sledil tudi ples. Zelo prijeten, preprost in sproščen večer je bil.






Ich konnte an ihrem Lächeln sehen, dass alle in diesem Moment glücklich und stolz waren.
Man merkte wie sie sich nach ihren Familien sehnen.
Einige Männer beten um ihre Kinder und Frauen, dass sie wieder kommen.
Diese Männer sind stolz auf ihr Land, aber dennoch so traurig, dass dieses Land von Tag zu Tag immer mehr zerstört wird.
Alle Männer waren fröhlich und gut gelaunt und bestimmt glücklich, dass sie zu diesem Zeitpunkt mit uns zusammen waren.
Es war sehr schön, wie sie uns ihre traditionellen Speisen und Tänze näher gebracht haben.
Das schönste an diesem Abend war, das Lächeln jedes einzelnen Mannes zu sehen.
Ich hoffe sehr, dass diese Männer eine schöne Zeit bald auch mit ihren Kindern und Frauen bei uns verbringen können. 
Sabrina




Večer mi je bil všeč, ni mi žal, da sem šla. Hrana je drugačna od naše in zelo okusna. Ljudje so prijazni in zelo odprti. Znajo pokazat svojo hvaležnost že ob najmanjši pomoči, kar nam včasih zelo primanjkuje. Glede na razmere iz katerih so prišli, delujejo tukaj zadovoljni in skrivajo svojo zaskrbljenost. Upam, da jim uspe dobiti status begunca in si ustvarijo dobro in uspešno življenje, ker si ga po tem zaslužijo.
Nina V. 







Bilo je zelo zanimivo, saj spoznaš druge ljudi z drugačno kulturo in navadami. Skoraj vsi imajo družine še vedno v Siriji in vsak dan upajo za njihova življenja. Eden izmed njih jo je nedolgo nazaj žal izgubil. Kljub vsemu trpljenju, ki ga preživljajo, človek še vedno dobi vtis veselih, ljubečih in prijaznih ljudi. Poskusili smo tudi njihovo hrano, ki je bila zelo okusna, zanimiva in drugačna od naše. Vmes so zapeli in predvajali njihovo tradicionalno glasbo in zraven plesali. 
Ni mi žal, da sem se odločila za obisk te prireditve. 
Lucija








Ni komentarjev:

Objavite komentar