ponedeljek, 25. november 2013

Svitna

 

Čas pred božičem se imenuje advent, beseda prihaja iz latinščine in pomeni prihod. Z adventom se začne novo cerkveno leto in je čas priprave na praznik Jezusovega rojstva.
Adventni čas traja štiri tedne, štiri advente nedelje in naj bi spominjal na štiri tisočletja od Adama do Kristusa (doba od začetka človeškega rodu do Kristusa).
Adventi čas je priložnost za spreobrnjenje, za dobra dela, da si vzamemo čas zase, za Boga, za bližnjega. Včasih je za advent veljalo spokorno vzdušje. V ponedeljkih, sredah in petkih so se postili, v navadi so bile zgodnje jutranje maše, ki so dobile različna imena: zornice, svitne, jutranjice ... Cerkve so bile polne tudi med tednom in to zgodaj zjutraj, že pred delom. To je bil čas notranje, duhovne priprave na božič.

Večeri pa so bili čas zunanje priprave na božič: dekleta so spletala vence in rože iz papirja, moški pripravljali material za jaslice.
Temni decemberski dnevi so bili polni pripovedovanj, zgodb, običajev. Obarvani so z mnogo svetniki, ki vsak na svoj način prinaša svoje sporočilo: Barbara, Miklavž, Lucija ... Ti v naša življanja pomagajo prinašati več luči, podobno kot postopoma vsako nedeljo prižgemo eno svečko več na adventnem venčku. Ob venčkih se navadno zvečer zberemo po naših domovih ob kratki molitvi in pogovoru.

Ni komentarjev:

Objavite komentar