nedelja, 10. maj 2015

Materinski dan

V Avstriji in v mnogih drugih deželah drugo nedeljo v maju praznujejo MATERINSKI DAN. V Sloveniji je ta dan povezan s praznikom Marijinega oznanjenja in je vedno 25. marca. Tudi v nekaterih drugih državah je materinski dan povezan z verskim praznikom.

Od kod druga nedelja v maju?
Leta 1907 ga je predlagala gospodična Anna Jervis iz Philadelphie, ZDA in že leto kasneje so ga v tej deželi tudi uradno praznovali. 9. maja 1914 je ameriški predcednik Wilson drugo nedeljo v maju v ZDA razglasil "za uradno praznovanje ljubezni in hvaležnosti, ki naj jo izkažemo materam naše dežele". Materinski dan je bil hitro sprejet tudi v Evropi in Mehiki, kjer ga praznujejo celo dva dneva.

Kako je sedaj?
Danes je ta spominski dan, podobno kot vsi ostali, v nevarnosti da postane reklamno sredstvo za prodajo določenih produktov in da morda pozabimo na vsebino, na bistvo tega praznika.

In bistvo?
Da se zamislimo kakšen dar so mame, kakšen dar je materinstvo in z ljubeznijo in pozornostjo izkažemo hvaležnost našim mamam, ki za nas skrbijo, se darujejo vsak dan znova. Da jih morda razbremenimo in namesto njih kaj naredimo. Da jim pripravimo lepo presenečenje. Da cenimo vse, kar za nas naredijo ... Da ... Da ...





Tone Pavček:
Kako raste mama

Najprej je sama tema,
najprej je velik nič,
potlej je majcena deklica
in iz nje ljubek deklič.

Iz njega mamica zraste,
a raste dolgo in mnogo let,
potem pa je to kar naenkrat
in jaz pridem na svet.

Iz mamice zraste mama
bogvekdaj, kar nekega dne,
ko še sama ne ve, da ji pada
prvi sneg na lase.

Ko jaz odrastem, raste
mama počasi nazaj,
dokler babica ne postane
in pride z vnuki v raj.


Ni komentarjev:

Objavite komentar