sreda, 29. oktober 2014

Vsi sveti

Pred nami sta dva posebna praznika, praznik vseh svetih in spomin vseh vernih rajnih.

Vsi sveti je praznik vseh svetnikov, predvsem praznik majhnih, preprostih svetnikov, ki v koledarju nimajo posebnega dneva, se jih pa skupno spominjamo ta dan. Med svetniki so tud naši prijatelji, najožji sorodniki. Vsi tisti, ki so živeli v istem svetu kot mi in v enakih okoliščinah kot mi, so pa znali v vsem iskati in najti Boga.

Pesem Nebeški Jeruzalem govori ravno o tem ... 



Spominu vernih rajnih je posvečen že popoldan praznika Vseh svetih. Ta dan verni ljudje prosimo za svoje pokojne, ki so morda še v kraju očiščevanja in zorenja za nebesa, v vicah. Same duše si ne morejo pomagati, lahko pa mi zanje prosimo v molitvi in darujemo svoje življenje in dobra dela. (Silvester Čuk, Svetnik za vsak dan, Ognjišče).

Obiščemo grobove, kjer je navadno blagoslov grobov in molitev za rajne, ta dan gremo tudi k sveti maši, za pokojne po domovih molimo rožni venec, zanje pa lahko darujemo tudi odpustek, ki ga Cerkev priporoča v teh dneh (opravimo spoved, gremo k sveti maši, obhajilu in molimo Vero in Očenaš po namenu svetega očeta). Odpustek lahko namenimo rajnim lahko pa tudi živim ...

Spoštovanje našim dragim rajnim izkažemo tudi s spoštljivim obnašanjem na pokopališču, z urejanjem grobov, cvetjem, rožami in obujanjem lepih spominov na naše prednike.

Naj bodo ti prazniki res lepi in dragoceni za vse naše družine.

V internatu smo se v zadnjem tednu ustavili ob pripravi na praznik, sinoči pa smo imeli sveto mašo, pri kateri je vsak povedal za koga bi še posebej rad molil, bila pa je tudi priložnost, da smo šli k spovedi ali na pogovor.


Ni komentarjev:

Objavite komentar